Anzac Day 24-25 April

Jag har haft en handelserik helg. I lordags borjade jag jobba pa ett bageri pa South Melbourne Market. Det ar en inomhusmarknad som funnits sedan 1867 och har oppet varje onsdag, fredag samt lordag och sondag. Har finns allt mellan himmel och jord... mat, klader, thaimassage, godis, frukt, "krimskrams" och charkbutiker. Min arbetsdag borjade klockan 11.00 och jag fick direkt stalla mig i kassan och serva kunder. Bageriet har sakert 50 olika brodsorter och lika manga kakor, tartor och bakelser. Inte det lattaste att komma ihag alla priser nar inget ar prismarkt! Jag jobbade med en kille fran Holland, Tom och tva tjejer fran Thailand. Tom forklarade att jag maste lara mig att gora kaffe, alltsa latte, cappuccino e.t.c. Jag ifragasatta det eftersom man brukar ga kurser nar man lar sig sant. Men han menade att det bara var att titta pa nagra ganger sa kan jag det sen. Har galler det att ha prestationsformagan pa topp!


Bild fran marknaden

Pa lordagkvallen satt jag barnvakt till en sovandes Oliver. En lugn kvall med komedi pa TV, god mat som Mark lagat och ett glas rodtjut!

I sondags traffade jag min norska kompis Siw, hon var i Melbourne pa mellanlandning innan hennes "farmwork" 25 mil har ifran. Det var ju Anzac Day i helgen, jag blir smatt galen pa Australien och alla deras Public Holidays. Hela Melbourne City var avstangt for en stor parad och det var mangder med folk overallt. Siw och jag flydde stan och akte till St. Kilda, vi gick pa Luna Park, St Kilda Market och at kulglass pa ett strandcafe.


Anzac Day utanfor Flinder Street Station


Parad


Luna Park


Sma och sota va!

I mandags var jag ledig fran jobbet pga av Anzac Day dagen fore. Jag akte pa utflykt till Belgrave som ligger 1 timme med tag fran Melbourne. Har finns ett anglokstag fran 1800-talet som kallas "Puffing Billy". Pa slingrande bergsvagar tar Puffing Billy med dig in i Dangenon Rangers, en otrolig skog med palmer, enorma ormbunkar och ronnskogar. Konduktorerna pa taget ar aldre man som gar kladda i typiska 1800-tals klader. Innan turen sager dom att det ar fullt tillatet att sitta i tagfonstren och dingla ut med benen. Det ar inte ofta sant hander pa tag precis! Innan jag tog taget tillbaka till Melbourne hann jag med en lunch pa ett mysigt cafe i Belgrave. Jag hade en rolig dag i Dangenon Rangers, en utflykt som passar alla, stora som sma.







Dangenon Rangers


Sa har kul hade jag det!

Northcote

Har kommer halsningar fran en annan del av Melbourne, namligen Northcote! Jag bor nu hos Lissa (Felicity) som ar Angelas (fran French Island) barndomskompis. Lissa har tva rum och kok och jag hyr det ena. Sover i en baddsoffa pa hennes kontor... det later varre an vad det ar, stallet ar lugnt och trivsam och jag har billig hyra. Flyttade i sondags och hoppas det var sista flytten inom Melbourne. Det ar femte stallet jag bor pa har i Melbourne, men det har faktiskt varit roligt att sett sa manga olika delar av staden. Nar jag flyttade in hade Lissa lagt handdukar, en tval och choklad pa min sang, det var gulligt av henne och valkomnade! Hon ar valdigt social och pratsam, verkar dessutom vara ganska ensam for hon vill garna folja med pa allt jag gor. Hon gar upp pa morgonen nar jag stiger upp och vantar alltid uppe tills jag ar hemma om kvallarna. Jag har fatt tva presenter av Lissa, en linneklanning som ar for stor och en adresslapp att ha pa resvaskan i gront fejkat krokodilskinn.

Pa lordag ska jag provjobba pa ett bageri pa South Melbourne Market. Har lange tankt skaffa ett till jobb att ha under helgerna. Sedan ar det Public holiday bade sondag och mandag, det betyder ledighet! Denna helgdag kallas Anzac Day och ar en allman helgdag bade i Australien och Nya Zeeland for att hedra de som stred i Anzac.

I mandagskvall hade Sofie och jag avskedsmiddag, hon har nu forsatt sin resa till Adelaide.

Vadret har ar sa fint och alla sager att det ar en varm host. Oftast behover man ingen jacka ens aven om det ar kvall. Harligt!


Mandagsmiddagen


Melbourne by night

Flyttkort x 2

Fran Ripponlea till Northcote... imorgon bar det av till en annan del av Melbourne. Kan inte bo i Ripponlea heller, det festas och knarkas for mycket dar. Och det diskas och stadas for lite. Funkar helt enkelt inte nar man jobbar och vill sova om natterna. Via Angela fran French Island fick jag kontakt med Lissa som bor i Northcote, jag ska hyra ett rum av henne i en manad. Kanns bra och kommer nog bli lugnare an Ripponlea. Jag trivs mycket battre pa mitt jobb nu an vad jag gjorde for en manad sen, har koll pa rutinerna och kommer battre overens med Connie nu. Idag ar det lordag, en varm hostdag och 25 grader varmt. Hosten har annars kommit med stormsteg till Victoria, det marks speciellt pa morgonen och kvallen da det kan vara kyligt. Jag har sakert skrivet det forut, men jag trivs sa bra och har sa roligt trots knepiga boenden senaste tiden.

Igar kvall satt jag barnvakt det Adam och Olivia, det var ett tag sen sist och kul att traffa dom igen. Barnen ar inte sa uppat till att prata svenska, Marie har sagt till dom att jag inte kan engelska sa dom anstranger sig att prata svenska med mig.

Pa tisdag lamnar Sofie mig och Melbourne for Adelaide och Kangaroo Island. Det kommer bli tomt efter henne, ingen som vantar pa en nar man kommer hem eller nagon att vanta pa. Men hon kommer fa det toppen, vi har bokat samma resa runt i Australien men hon aker fore mig.

Ska ut i solen nu, ata en blabarsmuffin och njuta!

Foton fran Ripponlea...

Kok


Tre av huskompisarna


Sovdax


En mindre frasch toalett


Flytt fran Ripponlea. Tack gode gud for kundvagnar!


Flyttkort

Da var det dax att flytta igen... efter 2 veckor hos Babak har vi fatt nog. I tordags sa han till hos att vi umgas for lite med honom och att vi maste flytta, en vecka tidigare an planerat. Hans andra anledning till utflyttningen? Babaks pappa kommer och halsar pa honom den 23 April. Jag har nog aldrig kant mig sa otrygg hos nagon som jag gor hos honom... han knarkar, stanger av varmen inne sa man far sitta med jacka pa till frukost, han kommenterar allt man gor och sager och har ett enormt kontrollbehov. Sa idag flyttar Sofie och jag till Ripponlea, vi har hittat ett hus for backbackers, kostar 130 dollar i veckan och vi far eget rum de forsta tva natterna och ska sedan dela med tva andra. Kanns som en lattnad att kasta upp vaskan pa ryggen och ta taget fran Glen Waverley!




Kvall i Ripponlea, foto taget fran parken nara stationen

French Island

Under pasken har jag varit pa French Island, en o utanfor Melbourne. Tvillingon ar Phillip Island som ar mycket mindre men mer kand - framst for sina "pingvinparader". Jag har wwoofat under dessa fyra dagar, "wwoof" star for "willing workers on organic farms". For nagra timmars arbete per dag far du mat och husrum gratis hos en familj. Till French Island kommer man bara med bat eller farja, har bor cirka 100 personer, on saknar elektrisitet och asfalterade vagar.



Jag bodde hos Angela och Paul som driver ett bed & breakfast i deras hus (huset ar forresten byggt av en svensk arkitekt). Dom kan ta emot 12 gaster och har fullbokat nastan varje helg, framst av australiensare. Pa garden bor aven fyra stora hundar, en kattunge pa 6 veckor (som jag inte kunde halla ogonen borta ifran) och runt huset i en hage har dom en hast, far och lite hons. Jag hade aven turen att fa se en 2 dagars gammal lammunge som foddes under min vistelse. Varje morgon plockade jag nyvarpta agg och tomater, hjalpte Angela med frukosten till gasterna och diskade efter varje maltid. Paul ar musiker och spelade med sitt band pa paskafton, det kom mycket folk och lyssnade, bade vanner till Paul och Angela och folk fran on. Angela lagade jattegod mat och jag fick smaka pa skaldjursgryta och pumpasoppa. Jag sov i en stuga ute pa garden, hade egen toa, kok och dubbelsang! Lyx for mig! En dag akte jag med Angela till ons enda lilla butik, vi tittade ocksa pa koalor. Sag bara en, som satt hogt uppe i ett trad och sov. Annars fangade djuren pa garden mycket av min tid. Jag gick langa strandpromenader, satt och verandan och sag solen ga ner (dom hade en san stor, snygg veranda som finns i alla amerikanska sydstats filmer, tror Ulrika vet vad jag menar). Men andra ord har jag haft en fantastik rolig pask som jag sent kommer glomma. Ar glad att jag tog tillfallet i akt och gjorde nagot speciellt.





Mitt morgonjobb - plocka nyvarpta agg och tomater


Angela och Pauls hus


Inte lika roligt eftermiddagsjobb - tvatta fonster


Paskfrukost - tva mackor med jordnotssmor, te och en choklad hare
jag fick av Angela


Pumpasoppa


Solnedgang, pa verandan


Jag med Ruby


Jag och hundarna


RSS 2.0