Glen Waverley

Vader: Kallt pa morgonen, varmt under dagen, 25 grader.

Det ar konstigt hur fort man vanjer sig vid saker och ting. Jag tyckte nyss att vi flyttade in till Rene men nu har 5 veckor gatt sen den dagen. Det kandes lite vemodigt att flytta igar, har trivs bra i Richmond. Jag gillade omgivningen, narheten till stan och botaniska tradgarden, gagatan med alla outlet butiker och lordagsmarknaden. Nu har vi i alla fall landat hos Babak i Glen Waverley, en forort cirka 30 minuter med tag fran city. Han bor i ett ganska stort hus, Sofie och jag delar som vanligt sang men har eget badrum. Och hyran? Gratis! :) Ska bo hos Babak i 3 eller 4 veckor beroende pa hur bra vi trivs. Trivsel ja... imorse var det svinkallt i hans hus, jag satt med jacka till frukosten och Sofie har kopt ullstrumpor idag!

Handelser i veckan...

Kristina fyllde 23 ar i tisdags och vi firade henne med BBQ och vin i St. Kilda. Det var riktigt trevligt och tror Kristina var nojd med kvallen.

Jag har fatt en wwoofing familj over pask! Ska beratta mer om det senare men kortfattat sa ska jag till en o som heter French Island pa fredag och bo hos en familj i 4 dagar. Jag far gratis mat och boende om jag hjalper till med hushallsarbete nagra timmar per dag. Det ska bli kul med en minisemester och spannande att se nagot nytt!

 

Vart rum i Glen Waverley


Australian Grand Prix 2010


Det tog ar och dagar att komma ut till Albert Park dar jag skulle jobba for Cleanevent igar kvall. Fick aka 2 sparvagnar och en buss och ga en lang bit innan jag kom fram, 15 minuter forsenad fick jag en Cleanevent t-shirt i storlek XL att ha pa mig samt en reflexvast i samma size. Fick dessutom ett pass dar det stod att jag hette Claudia Rodriguez och en bild pa en sydamerikans tjej (mitt kort var namligen borttappat). Det var cirka 20 stycken andra som jobbade pa samma skift som mig och vi fick vanta i 2 timmar innan arbetet borjade. Vilket jobb sen... hur soft som helst, gick omkring pa omradet och plockade skrap har och var, under och efter tavlingarna. Bandet Powderfinger upptradde under kvallen och efter konserten plockade vi kassar fulla med burkar. Powderfinger ar stora i Australien, men jag har aldrig tidigare hort talas om dom. Arbetet var latt och med roliga och pratglada jobbarkompisar! Ser fram emot kvallsskiftet och eventets sista dag.


Carol och jag


Syns bilarna?

 


26 Mars - Uppdatering av veckan

Vader: 23 grader, kallare pa morgonen men fortfarande mycket varmt under dagarna... skon sommar om ni fragar mig, men detta ska lika host for sjutton!

Fredag idag och jag firar att jag jobbat en manad pa Platters on Queen! Det gar bra, men tyvarr verkar jag inte fa jobba fler timmar utan fortsatter pa skiftet 9.30-15.00, blir sur pa Connie for hon lovade mig fler timmar i borjan. Det jag gor under dagen ar att diska, laga pasta carbonara, serverar kaffe, gor gravyn till porken och olika smorgasar med palagg efter kundens onskemal. "Smorgastraditionen" ar helt annolunda har an hemma, i Sverige ater vi ost och gurka pa mackan medan det finns en hel uppsattning av andra palagg har. Och vi ater oftast inte en smorgas till lunch vilket manga gor i Australien. Jag har smakat mycket nya saker sen jag borjade jobba, hade aldrig tidigare hort talas om sim dim, spinacotta, sausage roll, potato cake eller yoghurt musli. Under veckan har vi haft pahalsning av bade arbetsmiljoverket och en tant fran foretaget dar Connie bestaller brodet till cafet i fran. Miljoverket klagade pa smutsiga kylar och frysar sa Amy fick aran att skrubba dom (haha, jag slapp!). Connie ar missnojd med brodet vi har sa hon stod och skrek och harjade pa grekiska till tanten pa brodforetaget.

Andra handelser i veckan... I tisdags eftermiddag bar det av till St. Kilda igen. Jag, Kristina, Sofie och Adam satt pa stranden och sag solen ga ner och drack vin. Riktigt mysigt. Onsdagskvallen var jag barnvakt till Adam och Olivia, annu en lugn kvall i det stora, fina huset dar allt ar rent och snyggt. Jag lagade potatis och kyckling till barnen och till efteratt hade vi jordbubbar, vindruvor, kex och guacamole (gott? om det var! skammer aldrig bort mig med sant numera!) Igar kvall var jag och Kristina till en krog som visade "Short Greek Film Festival", Kristinas jobbarkompis var med i en av filmerna.

I tordags startade Australian Grand Prix Formel 1. Fran Richmond hor man bilarna aka fran morgon till kvall. Jag ska jobba under eventet bade lordag och sondag, har fatt ett riktigt daligt skift mellan 17.00-00.00. Men jag ser fram emot det, forhoppningsvis traffar jag lite nytt folk och kan kika pa tavlingarna.

Ha en trevlig helg!

Helgen 20-21 Mars

Vader: Mest sol, 20-25 grader

Det har varit en ganska lugn helg, i lordags var jag pa stan i Richmond och solade vid Yarra River. Pa eftermiddagen kom Siw och halsade pa, hon har bott pa ostkusten sen Sydney men har nu fatt jobb utanfor Melbourne. Sa sondagen agnades at att visa henne runt har, vi var till St. Pauls Cathedral, Botaniska, Federation Square och gick runt overallt och tittade. Pa Federation Square var det Thailandsk festival for att flygbolaget Thai firade 40 ar, fanns mycket thailandsk mat och det var upptradanden dar. Under eftermiddagen motte jag upp Kristina och Sofie efter deras jobb, vi skulle motas vid stationen Southen Cross men hade sa svart att titta pa varandra... jag stod och vantade vid en Sushi restaurang och dom stod vid en annan och det blev nog 5 telefonsamtal innan vi tittade pa varandra. Kvallen agnades at bio, pa Crown Cassino... en stort byggnad med cassino, shoppingcenter, bio, restauranger... you name it. Var roligt att ga runt dar, det var nybyggt, lyxigt och valdigt "flashigt". Bion vi sag var den nya filmen med Jennifer Aniston, minns inte namnet. Nu ar det mandag morgon och jag ska snart ivag till jobbet. Hoppas pa en bra vecka!

15 Mars - Nar katten ar borta dansar... Sofie & Lovisa

Vader: Sol, 28 grader under dagen, 26 grader nu nar klockan ar 22.30

Har jobbat idag som vanligt 10-15, akte sen till St. Kilda och motte upp Sofie. Lag pa stranden tills solen gick ner, harligt att kunna gora det en dag i mars. Och vilken tillgang att ha sa nara till havet, stranden, palmer, vagskvalp och lugn och ro. I St. Kilda traffade vi Babak, han vi ska flytta till efter Rene. Han var glad och valdigt pratsam, vi bestamde att bo dar 3 veckor. Babak har billigare hyra men bor langre fran stan, blir att kopa sparvagnskort till zon 2, annat ar det hos Rene dar man latt kan ga till och fran stan. Ikvall har Rene akt till Kina med sitt jobb och blir borta en vecka, yahoo! Sa imorgon flyttar Kristina in hos oss, blir trevligt. Bara vi tjejer har, kommer bli toppen. Nu ska jag ga och lagga mig, godnatt godnatt.




Solnedgang i St. Kilda

14 Mars - Camberwell Market & 2 manader i Australien!

Vader: Vackert, 25 grader

Jag far roa mig bast jag kan pa egen hand om helgerna eftersom min rumskompis jobbar jamt och standigt numera. Idag har jag akt langt med sparvagnen till Camberwell, ville framst ga pa second hand marknaden som halls dar varje sondag. Den har oppet mellan 06.30-12.30 och jag kom dit en halvtimme innan dom stangde. Hade jag haft langre tid skulle jag sakert kunnat ga i timmar och tittat och fyndat. Jag kopte i alla fall det jag kom dit for - svarta byxor till jobbet for $2 (cirka 14 kronor). Det kan man kalla fynd! Marknaden hade framst klader i massor, vaskor, smycken, skor, prydnadssaker... allt i anda hands skick.

Igar pa var det 2 mander sen jag landade i Oz! Men det kanns snarare som jag varit har ett halvar! Kul att sa mycket hant under denna tid och jag ser fram emot de ytterliga manderna jag har framfor mig har! Det ar latt att vanja sig vid allt nytt men ibland kommer jag pa mig sjalv och tanker att... vilket aventyr jag ar ute pa!


Jag, Sofie, Kristina och Rene en vanlig vardagskvall vid middagsdax.
Rene ager inget matbord...

13 Mars - Docklands

Vader: Sol, 30 grader

Denna helg bjuder jag pa bilder fran Docklands, ett mecka for den som gillar nybyggd arkitektur. Allt kanns nytt och frascht pa Docklands eller sterilt, anonymt och ibland alldeles for stelt for min smak. Men det finns mycket att gora och titta pa - annourlunda skulpturer, skyskrapor och lekparker. Det finns aven en mysig hamn och marina dar Summer Boat Show halls varje Februari. Manga restauranger, affarer, barer och kafeer ligger har. Det byggs fortfarande mycket i Dockands och stallet ar val vart ett besok. Jag laste att projektet ska sta klart under 2020.

Det blev barnpassning ikvall och denna gang till Oliver. Han sov gott och jag tittade pa tva roliga filmer som gick pa TV, "Music and Lyrics" och "Duplex" (Mattias! Har du sett den sistnamnda? Ben Stiller ar med i den!). Lisen hade bakat pizza till mig och jag hade en jattebra kvall! Battre jobb far man leta efter :)















12 Mars - Barnvakt hela helgen

Under fredagskvallen var jag i Prahran och passade Adam och Olivia, vi at fiskpinnar och pommes och tittade pa den Australienska klassikern Crocodile Dundee som gick pa TV. Traffade ocksa Olivias kompis och kompisens mamma som kom pa besok. Mamman var fran New York, hon hade "Michael Jackson nasa" och "Dolly Parton tuttar" och ville att jag skulle komma och passa hennes barn ocksa. Marie och hennes man (som jag aldrig minns namnet pa...) kom hem sent och jag fick en taxi hem, skont!

11 Mars - Pa jakt efter pingviner...

Igar efter jobbet var vi till St.Kilda for veckans kvallsmarknad och fireshow. Men tror ni inte att marknaden var slut for denna sasong? Sa typiskt att jag inte hann se den, alla har pratat sa gott om den. Jag, Sofie, Kristina och hennes kompis Dean fran Irland kopte glass istallet och gick ner till stranden for att titta pa pingvinerna som kommer upp till land varje kvall. Det blaste kallt och vi skulle fa vanta annu en timme innan det blev morkt sa vi gav upp och akte hem. Sag tva bebispingviner bakom nagra stenar dock, dom var sa radda att dom inte vagade komma fram. Vi ska aka dit en annan gang sa vi kan stanna langre. Pa sparvagnen hem traffade Sofie och jag en lustig typ, han hette Mark, var kladd som en hippie med batikmonstrade mjukisklader, langt har och pannband. I fickan hade han en blomma. Mark fragade om vi pratade tyska eller svenska och sedan rabblade han upp allt han kunde och visste om Sverige. Och det var en hel del, han visste nastan mer om Sverige an Sofie och mig. Han raknade upp flera kanda svenskar som jag aldrig hort talas om. Mark brukade ga pa svenska kyrkans arliga festival och visade oss foton med honom och Pippi Langstrump. Han var valdigt speciell men rolig och trevlig. Jag hade en trevlig kvall och extra kul ar det att hitta pa nagot nar jobbet ar trogt och chefen ar surare an en citron. Nu ar denna arbetsvecka ocksa slut, jag ska snart aka ivag till familjen Kudnig och sitta barnvakt at Adam och Olivia. Men innan dess blir gratis mat fran jobb namligen grekisk sallad! Trevlig fredagkvall!


Vy over Melbourne fran St. Kilda


Kristina & Lovisa



8 Mars - Moomba Festival

Vader: Sol och regn om vartannat, 21 grader

Det finns en gratis sparvagn som heter City Circle Tram i Melbourne. Det ar en "hop on hop off" tram som gar langs hela citykarnan. Jag hade tankt att ta den till ett omrade som heter Docklands idag. Men nar jag kommer ner till stan ar den avstangd p.g.a av Moomba Festival och en parad langs Swanson Street. Jag stod i stekande solsken och tittade pa olika teman paraden hade som "Melbourne is people", "Melbourne is sport" och "Melbourne is food" for att namna nagra. En annan hette "Melbourne is four seasons in one day" och det fick vi ju verkligen se prov pa i helgen. Efter paraden gick jag till festivalomradet, dar det var marknad, karuseller och upptradanden. Molnen blev bara fler och fler sa jag bestamde mig for att aka hem ganska snart. Mycket riktigt, regnet oste ner nar jag satte mig pa sparvagnen hem.









I natt har det ocksa regnat jattemycket, vi kunde inte sova ett tag. Sofie ar halvtgalen nar hon sover, i natt kastade hon sig pa mig och skrek: "Lovisa! Det BRINNER!" Jag blev forst livradd, inte for att jag trodde att det brann utan for att jag sov i godan ro.

Ikvall har vi varit ute och atit med Kristina (Sofies jobbarkompis som kommer fran Tyskland), det blev en sushi restaurang som var valdigt bra. Det hor inte till vanligheten att ata pa restaurang for oss sa det blir nagot extra! Vi firade min fodelsedag och att bade Sofie och jag har jobb nu. Vi bestamde det nar vi kom hit, att nar bada har jobb ska vi fira!


Kristina och jag

6 och 7 Mars - Min fodelsedagshelg

Vader 6/3: Vaxlande sol, moln, regn, hagel och storm

Det ar inte varje fodelsedag man far fira i Australien. Och ovanligt for min fodelsedag ar att fa fira den i sommarvarme. Jag hade en fin fodelsedag trots att det inte riktigt blev som jag tankt mig, rent vadermassigt. Nar jag kom upp pa fodelsedagsmorgonen hade Rene lagt en Cherry chokladkaka utanfor vart rum, det ar australiensisk choklad. Sofie hade skrivit en grattislapp innan hon akte till jobbet som lag i koket. Ulrika ringde pa morgonen och gratulerade, mamma har slakttraff denna helg sa hon, Ulrika, min moster och tva kusiner sjong i telefonen och sen fick jag prata med allihopa. Det var sa roligt!









Jag gick pa Richmond market under formiddagen och kopte frukt, gronsaker och agg. Ville aven hitta en ny klanning dagen till ara sa jag tog en svang pa stan. Vadret var soligt och varmt och jag planerade picknick med Sofie vid Yarra River innan bion ikvall. Jag kom hem fran stan och gjorde lunch, ratt som det var borjade det blasa och storma nat enormt utanfor. Regnet kom och plotsligt borjade det hagla! Hagel stora som golfbollar! Jag har aldrig sett nat liknande, trodde nastan fonstren skulle ga sonder. Sofie ringde och sa att det var oversvamning pa hennes jobb. Sparvagnarna och tagen slutade att ga och vissa bilar hade vatten anda upp till taken. Varst var det tydligen i sodra Melbourne, i Richmond var det inte lika mycket oversvamningar. Galet att det kom sa mycket regn pa sa kort tid! Det tog Sofie 3 timmar att komma fran jobbet, jag trodde forst att vi inte skulle hinna till bion. Picknick var bara att glomma, trots att det regnade mindre nu, vi fick ata inomhus innan bion istallet. Jag fick present fran Sofie och Kristinas, det var yoghurt sultanas och vaniljmandlar... himelskt goda! Med paraplyn i handen gick vi till Hoyts Cinema och sag "Alice in Wonderland". Bion var i 3D vilket blev en helt annan upplevelse an vanlig bio. Filmen var riktigt bra och sevard, jag drar paralleller med "Kalle och chokladfabriken", antagligen for att Johnny Depp spelar en av huvudrollerna i bada filmerna. Jag ar nojd med dagen aven om det hade varit riktigt mysigt med lite sol... men dagen blir nagot att minnas med golfbollshagel och ett allmant galet Melbourne.


Hagel


Pa vag till underlandet...


Med 3D glasogon i bio morkret

______________________________________________________________________________________________


Vader 7/3: Mestadels mulet och regn, 26 grader

Pa morgonen regnade det inte, jag bestamde mig for att vara lite kulturell och gora nat jag lange tankt. Jag gick till Fitzroys Garden, en stor park nara Richmond med dammar, palmer och en lang alle. Gick vidare till Spring Street och parlamentomradet dar flera kanda byggnader finns. Vid Gordon Reserve ligger Parliament House och Stanford Foutain och langre nedat gatan kan man beskada Treasury Building. Nu for tiden anvands denna byggnad till stadens City Museum men fran borjan var det regeringskontor och anvandes till forvaring av guld. Fortsatter man att ga langs Spring Street kommer man sasmaningom till nasta park som kallas Carlton Gardens. I mittpunkten av denna park ligger Royal Exhibition Building, en vacker 1800-tals byggnad som blir stor kontrast till toppmoderna Melbourne Museum som var mitt mal denna dag. Melbourne Museum ar stadens nyaste museum och oppnades 2001. Jag gick pa 5 av 6 utstallningar och dessa var Mind and Body Gallery, Science and Life Gallery, Forest Gallery, Australia Gallery och Bunjilaka. Mind and Body handlade bland annat om manniskokroppen, hjarnan, minnet, kanslor och hur vi kan paverka dessa. Bunjilaka ar det aboriginska centret med manga malningar och fotografier. Forest Gallery ar en regnskog utomhus med ett stort vaxt- och djurliv. Jag sag flera faglar, moss och fiskar. Australia Gallery handlar om landets historia och "The Story of Melbourne" berattar mer om sjalva Melbourne, man kan till exempel se stadens forsta sparvagn pa utstallningen. Jag kanske inte namnt tidigare att det kryllar av sparvagnar i Melbourne, har inte sett en enda buss har. Pa Science Gallery var det en dinosaurieutstallning och uppstoppade djur fran varldens alla delar. Det var intressant att ga pa utstallningarna och pa tiden att jag gjorde det efter att nu ha bott cirka en manad i Melbourne.


Fitzroys Garden

Stanford Foutain vid Gordon Reserve


Parliament House


Royal Exhibition Building skymtar i bakgrunden


Fontan vid Royal Exhibition Building




I kvall blir det en lugn Tv kvall, en macka med jordnotssmor (jag ar beroende) och en kopp te medan regnet smattrar och askan danar utanfor. Imorgon ar jag ledig fran jobbet eftersom det ar "Labour day", det ar public holiday och Connie berattade att motsvarigheten ar Europas 1 maj firande.

Tack alla som Grattat mig denna helg, har i Australien, pa telefon, mailen och bloggen.

5 Mars - No worries!

Vader: Wunderbar! 22 grader nu nar klockan ar 23.15...

Igar fick jag reda pa att jag far stanna kvar pa jobbet :D Det blir inte lika manga timmar som jag forst trodde, ska nu jobba 10-15 varje dag mandag till fredag. Kul att jag antligen fatt jobb, kanner mig lattad! Jag litar inte helt pa Connie att jag far stanna anda. Hon kraver sa mycket och forvantar sig att jag ska kunna allt direkt. Men hon sjalv kommer inte ens ihag mitt namn och kallar mig for "Amy" hela tiden. Men, men... Lovisa pustar ut efter manga veckors jobbsokande!

Igar kvall satt jag barnvakt till Adam, 12 ar och Olivia, 9 ar. Deras mamma Marie ar svensk och jag fick kontakt med henne i svenska kyrkan precis som med Lisen. Dom bor i statsdelen Praahan i mer eller mindre ett slott. I tradgarden hade dom flera fontaner och kameraovervakning. Familjen har en rod, pratglad, 14-arig katt som heter Gustav och Marie var overtygad av att han forstar svenska. Kom dit vid 18-tiden igar och at mat med barnen, dom hann ata upp innan jag ens hunnit satta mig vid bordet. Forsokte att prata med dom, men dom var ganska blyga och pratade svenska med rejal brytning. Olivia sa varannat ord pa svenska och varannat ord pa engelska. Dom gjorde sina laxor och jag hjalpte Olivia med hennes svenska laxa. Sedan ville hon visa mig sin dansuppvisning pa dvd och hon bjod mig pa glass (ingen aning om dom far ata det pa vardagar for foraldrarna...). Bada barnen var lugna och valdigt medgorliga, trodde att dom skulle testa mig mer forsta gangen. Vid 20.30 lag dom sig och jag laste tva bocker for Olivia, "Hans och Greta" och "Prinsessor och Pirater". Kvallen gick fort och foraldrarna var hemma. Det var roligt att sitta barnvakt aven at denna familj, hoppas det blir nat mer nasta vecka.

Idag fick jag ta med mig brod, gronsaker, pasta och pastasallad hem fran jobbet. Connie slanger allt nar dagen ar slut. Sant sloseri... men bra da jag kan ta med mig ;) Tankte ha det mesta till Sofie och mig imorgon, da vi ska ha picknick om vadret tillater. Ikvall skulle jag sitta barnvakt at Oliver, men Lisen ringde och sa att bade hon och Oliver blivit sjuka. Sa ikvall hoppas jag pa en "Rene fri kvall" samt nagra timmars Tv-tittande i horisontallage. Trevlig Helg!

3 Mars - Ovisshet

Vader: 27 grader, stekhet sol

Tredje dagen pa jobbet idag som har varit riktigt roligt emellanat. Jag lar mig nagot nytt hela tiden, fick jobba langre idag och vara med och stanga och stada hela cafet. Tyvarr har det i dagarna oppnat ett liknade cafe pa samma gata som platters on queen. Darfor har vi mindre kunder an vanligt och Connie vet inte om hon kan behalla mig just darfor. Saa typiskt att det ska oppna just nu... suck. Hon ska prata med sin chef och i slutet av veckan vet jag om jag kan vara kvar eller inte.

Jag har fatt kontakt med en annan svensk/australiensk familj som har tva barn som jag ska sitta barnvakt at imorgon kvall efter jobbet.

Det var allt for idag, simma lugnt.

1 Mars - Platters On Queen

Vader: 19 grader, molnigt

Har idag provjobbat pa en annan sandwichbar som heter Platters on queen. Det ar ett mindre stalle och farre anstallda an dar jag jobbade forst. Chefen som heter Connie var trevlig men sa bestamd med hur hon ville ha saker och ting. Jag ska t.e.x bara anvanda en hand nar jag gor smorgasarna eftersom vi tar betalt med den andra handen. Jag fick flera lektioner i hur man lagger in smorgasen i pasen pa basta satt. Aven har maste man vara snabb snabb eftersom kunderna blir irriterade annars. Huvudrakning ar en bra styrka pa dessa typer av jobb, dessvarre ar jag urusel pa det och speciellt i stressade situationer...

Connie vill att jag ska provjobba denna vecka och se hur jag tycker det kanns. Jag ar villig att ge det en rejal chans aven om jag faktiskt skulle foredra ett jobb som inte ar lika stressigt, som inte involverar snabb huvudrakning eller att smora for rika australiensare.

Far sova pa saken och se hur det gar imorgon.


RSS 2.0