29 Januari - Blue Mountains

Sen sist har det hant en rolig sak och en trakig sak, det roliga ar utflykten igar och det trakiga ar flytten till nya vandrahemmet. Jag borjar med det roliga...

29/1 var Kajsa och jag till Blue Mountains. Det ligger i Katoomba, cirka 2 h med tag fran Sydney central. Pa tagresan fick vi chans att se den Australienska landsbyggden mer an vad man kan gora inne i Sydney. Taget passerade vacker natur och smastader med roliga namn (en stad hette te.x. Bullaburra). Det var skont att aka tag och bara sitta och titta ut och beskada allt. Framme i Katoomba gick vi gata upp och gata ner (har var det rejala upp och nedforsbackar...) tills vi kom fram till bergen. Blue Mountains ar en del av bergskedjan The Great Dividing Range, som löper från Victoria i söder till Queensland i norr längs den australiska östkusten. Panorama vyver over hoga berg och djupa dalar med skog, vattenfall och en otrolig vaxtlighet. Det var svinnlande att titta ut fran klippkanten. Jag tanker pa "Sagan om ringen" natur blandat med regnskog. Vi sag Eukalyptustrad, buskar man far "Tee Three oil" fran och en Australienskisk igelkott som kallas Echidna. Jag kunde inte se mig matt pa allt!

I den varma hettan ser det ut som skogarna som tacker dalarna och sluttningarna vara insvepta i ett blaaktigt ljus. Det ar dar ifran bergen fatt sitt namn. Denna illusion skapas av oljor som eukalyptustraden avdunstar i luften. De mest kanda och fotograferade bergen ar "The three sisters" som ar 910 meter hogt, det ar tre klippformationer bredvid varandra. Vi vandrade runt i skogen, overallt ar det stigar och sma, tranga trappor och man kan vara ut och ga i timmar. Vi tog lunchpaus vid ett vattenfall och at massacken vi hade med oss. Akte hem vid 17 tiden igen, det rackte for man blev helt slut av att ga omkring i hettan. 

Val tillbaka i Sydney gick vi till vart nya hostel. Detta hostel ar $6 billigare an mitt forra. Olyckligtvis fick vi ett delat man/woman room och vara rumskamrater var en fransk kille i bar overkropp och en tjock, vindogd gubbe. Dom var inte speciellt trevliga och vi vandades over att sova i samma rum som dom, men som tur var fick vi ett tjejrum till slut. Vi ar 8 stycken i detta rum, jag far ligga overst i en vaningssang som gnisslar, koreanerna i rummet envisas med att ha fonstret oppet hela natten eftersom det ar sa vamt (finns ingen AC). Jag hade garna sovit med fonstret oppet om det inte vore for att hostelet ar belaget pa en av Sydneys mest trafikerade gator. Jag har ingen aning om nar jag somnade inatt och hur manga timmar jag sovit men jag kanner mig relativt utvilad idag anda, jag var vall helt slut efter promenaden langs bergen. Blue mountains ar nagot av det basta jag gjort i Australien hittils och jag ar forundrad av naturen dar. Kan varmt rekommendera att aka dit!













28 Januari - Lugn dag

Vader: Mulet, nan regnskur, 21-25 grader.

Idag har jag tvattat, last, pratat i telefon, mailat och bara tagit det lugnt. Sallan det ar sanna dagar har sa jag blir nastan lite uttrakad. Pa vag ner till WTC dar jag nu sitter gick jag pa "Paddy's Market", en inomhusmarknad fullt av prylar som billiga t-shirts, souvenirer, smycken och porslinsgrejer. Jag kopte ett par solglasogon for $10 eftersom mina gamla gatt sonder. Jag hoppas hinna ga pa tva marknader till i helgen, Bondi Market och Paddington Market. Bilden visar byggnaden dar "Paddy's Market" haller till.


27 Januari - Snart dax for nya aventyr...

Idag ar det molnigt i Sydney, 25 grader varmt. Ar det lika kallt i Sverige nu ocksa man tro? Jag har vant mig av varmen fort, forsta dagarna var jobbiga men det kan ha varit tidsskillnaden ocksa. I helgen tog det anda priset med 43 grader varmt! Det ar verkligen skont med varme och sol, luften har ar fuktigare an hemma.

Pratade idag med Loane pa Work and Travel och det ser inte ut som jag far jobba nagot mer nasta vecka, sa jag har bokat om mitt Surf Camp och aker redan pa mandag den 1 februari. Under 4 dagar ska jag forsoka lara mig surfa alltsa, tror ni jag kommer lyckas? :) Fick sms av Siw som ar pa det nu och hon skrev: "surf camp r kjempe bra. Sto faktisk pa forste leksjon". Mat och boende ar inkluderat och jag har hort av manga att det ar roligt! Resan med OZ Experience har jag ocksa ombokat och aker pa lordag den 6 februari till Canberra och Melbourne. Jag har fatt ett jobb i Melbourne den 27/2 som jag hoppas ska bli mer langvarit an pa Sky Group. Det kanns som jag gjort det mesta jag vill i Sydney nu och det ar dags att dra till ett annat stalle. Har ar kartan fran OZ som visar hur jag kommer resa. I stora drag ser den ut sa har; borjar i Sydney - Canberra - Melbourne - aker upp mot Alice Spring - Darwin - flyg till Cairns - ostkusten - tillbaka till Sydney. Det har ser jag fram emot :)



Idag ska jag inte gora nagot speciellt, jag borde tvatta och sa ar jag pa jakt efter nya solglasogon, mina har gatt sonder. Ikvall ska jag traffa Kajsa, vi ska leta billiga hostel, men jag tror jag kommer bo kvar pa samma stalle som nu, det kostar det 26-28$/natt och jag trivs bra dar. Pa aterseende!

26 Januari - Australia Day

Australiens Nationaldag, detta ar en helgdag med stora festligheter. Det ar aven, som alla andra traditioner, en annan anledning for australiensarna att dricka. Folk pa stan gick kladda i den australienska flaggan och manga hade tatueringar med flaggan i ansiktet. Det var en rolig dag att vara med om nar man ar i Australien, alla verkar fira sa ordentligt har! Jag tycker det ar synd att vi inte firar var svenska nationaldagen mer.



Jag och Kajsa akte till Cronulla Beach som en en forort till Sydney, stallet ligger cirka 1h med tag fran city och ar som mycket annat i Australien kant for sina strander. Jag hade mailat en del med Kajsa innan vi akte till Sydney, hon kom hit en vecka efter mig. Val framme i Cronulla blev vi bjudna pa BBQ av nagra australiensare, en av dom bodde precis vid stranden. Vi kakade sallad och brod med BBQ sas (blev ingen korv, den var sonderbrand och sag allt annat an aptitlig ut...) och lyssnade pa ett listprogram pa radion som alltid sands denna dag. Folk far rosta pa sin favoritlat och sedan gors det en lista av dom fran 100 till 1. Det ar kul att traffa och umgas med australiensare, det ar ju en av anledningarna varfor man aker till ett nytt land. Annars ar det latt att bara umgas med svenskar eller andra skandinaver. Efterat visade en av killarna som heter Cameron runt oss langs Cronulla Beach. Det var inte lika stora vagar har som pa Coogee, men annars tycker jag att de var ganska lika varandra. Det var sakert cirka hundra tusen manniskor overallt, speciellt pa stranden. Alla festade, dansade, badade, drack och levde loppan. Under kvallen brot ett stort fyrverkeri igang, det var sa snyggt! Jag forsokte ta foton, men det ar svart att fanga fyrverkerier pa bild (nagra tips?). Sen var det dax for oss att aka hem, det var inte de lattaste eftersom ALLA skulle hem samtidigt, det var folk och poliser overallt. Till slut kom vi pa ett tag och jag satt och pratade med en filipisk tjej hela vagen hem, hon ville folja med mig till hostelet sa jag kom hem sakert men jag tyckte inte hon behovde det. Folk ar anda valdigt hjalpsamma har om man fragar om vagen eller behover hjalp med nagot. Val hemma at jag kvallsmat innan det var dax for sangen, komiskt nog somnade jag till tonerna av "Land down under" med "Men at work". Happy Australia Day!







 


25 Januari - Botaniska Tradgarden

Jag och Kajsa traskade ivag till Botaniska Tradgarden i forrgar eftermiddag. En underbar oas som erbjuder langa promenader bland palmer, dammar och fontaner. I och med den fuktiga luften kandes det ibland som man gick omkring i en regnskog. Fyrahundra arter, tropiska och inhemska, sags vaxa har. I Botaniska fick vi aven se genrepet for en dansgrupp som skulle upptrada dagen efter, pa nationaldagen. Pa vagen hem tog jag mig en valbehovlig och efterlangtad cafe mocha och en rasberry muffin pa Starbucks. Mums!










Foton

Nu har jag lagt upp nagra foton, aven till gamla inlagg, hall utkik efter fler!
See you!

Uppdatering 22/1 - 25/1

22/1 Under helgen var det fullbokat pa mitt hostel pga av Sydney Festival som pagar just nu. Sa nar jag skulle boka nagra natter till fanns det endast plats i ett killrum. Sa jag fick bo tillsammans med en tysk kille som luktade svett och pratade i somnen och tva dryga, fulla killar fran England. Den ena deckade i sangen och den andra satt pa min sang, han kunde inte lata bli mina saker och "laste" i mina bocker. Jag blev forbannad pa honom och han skamdes och gick ut. Det var endast en natt jag sov dar sen fick jag plats i mitt gamla rum, skont!

23/1 Jobbade jag min forsta dag pa Sky Group. Det ar ett postorderforetag som packer och skickar ivag klader. Det ar ett tugnt jobb med mycket lyft. Mina arbetsuppgifter bestar av att packa upp kartonger fran andra, storre kartonger och tejpa dom. Chefen ar en bitch, hon gar och skriker pa alla att vi maste jobba fortare och hardare hela tiden. Under kvallen traffade jag Sofie och vi akte till Opera Huset for att titta pa "Tom Tom Crew". Showen bestod av breakdance, trummor, akrobatik och beatboxing. Det var bra och kul att fa ha varit pa Opera Huset. Det ar sa fint att vandra omkring vid Opera Huset och The Rocks pa kvallen... ljummen luft, ljus fran skyskraporna och Harbour Bridge, svajjande palmer, musik och folk i rorelse.







24/1 Jobbade min andra dag pa Sky Group. Pa eftermiddagen kom Sofie och bodde pa samma Hostel som mig. Pa kvallen traffade vi Siw och gick ut och at pa Kina Restaurang. Vi skulle fira sista kvallen tillsammans, dagen efter aker namligen Sofie till Melbourne och Siw pa Surf Camp. Var en trevlig kvall!



25/1 (idag) Tog sovmorgon idag vilket var behovligt. Imorse nar jag satt nere i koket pa vandrarhemmet och at frukost borjar plotsligt brandalarmet tjuta. Ingen fattar nagonting eller vad som har hant men vi gar i alla fall ut pa gatan, killarna i receptionen tar pa sig roda brandhjalmar och forsoker fa ut alla somninga, trotta backpackers. Sen kommer en brandbil med 5 rokdykare som konstaterar att det ar en hartork i ett av rummet som borjat brinna. Alla far ga in igen och jag satter mig och dricker upp mitt kalla te och rostade mackor :)
Senare idag har jag antligen tankt att ga till Botaniska Tradgarden, det finns nagra fler saker jag maste gora har innan jag lamnar Sydney och Botaniska ar ett av dom. Far jag inget mer jobb pa Sky Group tanker jag aka pa Surf Camp i 4 dagar den 8/2 och sedan borja min resa med Oz Experience till Melbourne den 13/2.





Inget jobb an tyvarr!

Jag ska borja pa jobbet nasta vecka istallet, dom hade forsening av varor och vi kunde darfor inte borja tidigare. Synd! Nu har jag i alla fall bokat Surf Camp och en Oz Experience resa genom Australien och biljetterna ar oppna sa jag kan borja nar jag vill! Kul! KRAM Lovisa.


Jag har fatt jobb!

Sofie och jag har varit pa Coogee beach idag. Stor strand, enorma vagor, vit sand och inte ett moln pa himlen! Ingen av oss vagade bada for vagorna var sa stora, det rackte med att ga langs strandkanten for att nastan sugas med ner i havet.

Jag har fatt ett jobb och ska borja pa fredag. Det ar nagon typ av postorderforetag dar man ska packa och skicka ivag klader. Lonen var ok, men man jobbar 6-7 dagar/veckan... puh. Kul att jag fatt ett jobb i alla fall :)

Idag ska vi flytta ut fran Sam, han ska opereras for brannskador pa benen (!) och kommer inte att vara hemma pa en vecka och han ville inte att vi skulle bo dar ensamma tyvarr. Sa nu ska jag tillbaka till vandrarhemmet igen.

Hall tummarna for mig pa fredag!






Inflyttning till en australiensare...

Har inte hunnit publicera nagra inlagg forens idag, darfor kommer 3 inlagg in idag fast de ar skriva pa olika dagar. Sa detta ar till mamma: det ar inte fel pa bloggen, jag har bara inte haft tid :)

Vi har haft fullt upp sen sist, igar kvall flyttade vi in till Sam pa Bourke Street. Hans lagenhet ar ett fall for tanterna i svenska programmet "Rent Hus". Jag har nog aldrig sett ett sa smutsigt och skitigt hus nagongang. Pa golvet och moblerna kryper sma och stora baggar, diskborsten sag inte ut att vara bytt pa de senaste 10 aren och ovarallt ar det grejer, damm och smuts. Vi var valdigt skeptiska till en borjan, vandrarhemmet som vi flyttade fran var en ren frojd om man jamfor med detta! MEN... Sam ar trevlig och vi far bo hos han helt gratis. Nagra dagar kan vi nog sta ut att bo pa denna sopptipp :) Sofie och jag bor i Sams bror rum, han ar namligen ute och reser. For en vecka sen kande inte jag och Sofie varandra och nu delar vi sang... ha ha. Vi umgas ju hela tiden och man lar kanna varandra sa fort.

Igar (18/1) akte vi Sightseeing Bus runt i Sydney. Bade en citytur och en Bondi tur som gick till vackra Bondi Beach. Hoppade av vid The Rocks och tog en pizza, gick sedan en lang promenad pa Harbour Bridge, darifran sag man ner over Sydney, mot Opera Huset och vattnet... sa fint. Sedan gick vi till Opera Huset och kope glass, knappte en massa foton och bestallde biljetter till en forestallning pa lordag.





Idag hoppas jag pa en lugn dag utan allt for langa promenader for jag har sa ont i fotterna. Igar fick jag aven kanna pa livet som Backpacker ordentligt da jag bar runt pa min gigantisk tunga ryggsack. Jag tycker min packning ar minimal men anda vager den bly! Sitter nu pa WTC kontoret och magen borjar kurra... gick forbi en "Running sushi" pa vagen hit och det skulle sitta fint med lite sushi idag! Vadret ar soligt, 23 grader varmt, helt underbart.

Langpromenad & skavsar.

Aven idag (17/1) har vi tagit en lang promenad... vi skulle titta pa Sofies kompis Sams lagenhet dar vi formodligen ska bo under nasta vecka. Med kartan i hogsta hugg begav vi oss for att titta stallet, men sjalvklart tappade vi bort oss men efter mycket om och men kom vi antligen fram cirka 2,5 timmar forsenade. Lagenheten var helt ok och lag lite utanfor centrum, det var inte samma tempo och stress dar som i statskarnan. Omgivningen var fin med mycket parker, palmer och fullt med sota sma hus i alla mojliga farger... jag ville ta kort pa alltihopa!Vi hann aven med en ol och biljard pa en mysigt liten pub. Imorgon flyttar vi in till Ryan och kommer att fa ett eget rum i hans lagenhet, det kanns valdigt skont. Jag har sovit ganska daligt sen jag kom hit, latt att vakna nar man delar rum med 5 stycken andra galna backpackers.

Ikvall blir det popcorn och filmen Notting Hill som jag alskar! Ska aven ta hand om mina stackars fotter med stora skavsarsblasor, dom fick utsta en allt for lang promenad i flip-flop idag...


Darling Harbour - Harbour Bridge - The Rocks - Opera Huset

16/1 tog jag, Sofie och Siv en promenad langs Darling Harbour, dar fanns fullt med restauranger, barer, en cirkus och upptradanden. Det lag valdigt fint till, precis vid vattnet och hamnen. Vi gick sakert i over en timme och kom sasmaningom fram till Opera Huset och Harbour Bridge. Det ar ju sant jag bara har sett fran TV och pa kort annars, men det var nagot helt annat att beskada pa riktigt. Vi traskade langs The Rocks, aven dar fanns fullt med restauranger, det var sa mysigt! Jag vill verkligen ga tillbaka dit. 

Dagen spenderades aven flera timmar pa WTC kontor dar vi slet vara har att skriva klart CV. Efter cirka 3 timmars jobb da jag skulle spara mitt arbete kom en fran personalen fram och sa att det inte var nodvantigt att gora allt det vi gjort. Typsikt! Sofie och jag hade suttit helt i onodan och skrivit och skrivit. Det var lite av en oturs dag igar for jag mitt kodlas kranglade och jag fick inte upp det (hade alla mina saker inlast i ett skap) sa persolalen pa vandrarhemmet fick hjalpa mig att klippa upp det med en stor tang. Sofies las gick ocksa sonder sa idag fick vi kopa nya...














Hej fran Sydney!

Efter 10 timmar flygresan mellan Stockholm och Bangkok och lika lange mellan Bangkok och Sydney kom jag antligen fram igar! Det askade och regnade nar planet landade men luften var sommarvarm! Harligt! Fick sitta med 2 andra tjejer fran work and travel pa planet sa det var roligt att ha nagon att prata med. Nu bor jag pa YHA Hostel i centrala Sydney. Vadret ar molnigt och blasigt, men relativt varmt. Hade nytta av jeans och jacka idag faktiskt... trodde att det var onodigt packning forst eftersom temperaturen hade legat pa 39-42 grader! Jag och tva andra tjejer har varit ner till work and travel kontoret idag, imorgon ska vi fa registrera sim korten, vi shoppade lite och at lunch. Jag ar trott och seg pga av tidskillnaden, men det ger vall med sig efter nagra dagar. Svart att tanka sig att det ar kall vintermorgon i Sverige nu :) Ikvall ska vi titta pa Harry Potter pa vandrarhemmets bio, dom har en pool pa attande vaningen har ocksa! Kanns valdigt spannade och roligt att vara har! KRAM fran Lovisa.

en vecka kvar...

Om en vecka sitter jag på planet. Känns overkligt! Imorse var det -17 grader när jag åkte till jobbet och i Sydney visar dagstemperaturen +27 (resfeber.se). Vad skönt det ska bli med värme!
Det känns vemodigt att åka ifrån alla nära och kära här hemma. Största omställningen blir nog tryggheten och bekvämligheten, småsaker som jag tar för givet här hemma kommer inte vara lika självklara. Jag köpte en ny kamera igår till resan, det blev en Samsung PL65. Min systemkamera tar för stor plats i packningen och jag är rädd att den ska bli stulen.

Nedan följer några bilder som avspeglar min bild av Australien i dagsläget, nya kameran får även vara med på ett hörn.

      


RSS 2.0