28 Februari - Min lyxiga lordag kvall

Vader: Mulet, 15 grader

Jag satt barnvakt igar kvall och det gick utmarkt. Lisen och Mark hade lagat mat nar jag kom vid 19-tiden, jag fick ett glas vin och glass till efterratt. Det jattelyxigt att fa vara ensam i deras stora och frascha hus, ligga sjalv i soffan och zappa mellan kanalerna, ata gott och bara ha det lugnt och skont. Detta ar vardagsmat hemma i Sverige, sant man hela tiden blir bortskamd med och tar for givet. Men som jag uppskattar det mer har! Och dessutom far betalt for. Oliver sov nar jag kom och sedan horde jag inte ett knyst fran honom pa hela kvallen. Det var som att jag aldrig ville aka hem darifran. Lisen skjutsade mig till taget nar dom kommit hem, som jag dessvare missade... fick ta en sparvagn istallet. Det gjorde mig riktigt gott att fa vara dar igar, tror det var precis vad jag behovde efter en handelserik vecka.

Idag blir det jobbjakt igen. Jag borjar bli riktigt less. Tankte hora efter pa nagra restauranger och krogar i Richmond och kanske aven i Fitzroy, som ar en annan forort. Sofie hade hort att det ska komma en tsunami till Sydney i helgen som fortsatter upp langs ostkusten. Obehagligt. Idag fyller Rene ar och en tjej fran Tyskland som heter Kristina ska flytta in till oss och bo har i tre dagar. Det kommer bli trangt i vart rum, men finns det hjarterum finns det stjarterum...

27 Februari - Richmond Town Hall

Vader: 18 grader, molnigt, svalt

Om det ar nagot jag kommer att fylla den har bloggen med sa ar det besok pa olika marknader. Idag var vi till Richmond egna lordagsmarknad som saljer frukt, gronsaker, notter och brod. Rene hade rekommenderat den till oss framst for att det ar sa billigt. Jag kopte en hel del frukt och potatis, det blev manga kassar att bara hem. Sofie fick san tung ryggsack av allt hon kopt och var tvungen att stanna och stretcha pa vagen hem :)
Efter marknaden gick vi till Victoria Street dar det ligger asiatiska butiker, aven dessa ar billiga. Vi passerade illaluktande och halvsnuskiga fisk och kottbutiker och storre mataffarer. Det fanns mycket torrvaror, burkmat, nudlar, frukt och gronsaker.

Ikvall ska jag sitta barnvakt at lilla Oliver. Hans mamma ar svensk och jag fick kontakt med henne i svenska kyrkan. Det ska bli roligt, forhoppningsvis ar han snall och sover hela kvallen nar jag ar dar ;) Blir bra att jobba lite, det ar fortfarnade segt att fa ett jobb har och framforallt ett heltidsjobb. Jag provjobbade pa en sandwichbar i tre dagar (24, 25 och 26/2). Men det var nog det varsta jag varit med om... chefen var elak och forvantade sig att jag skulle kunna allt forsta dagen, hon sag ner pa mig som om jag inte var vatten vard och jag hade inte en enda rast pa 6 timmar. Nej tack! Nagon matta far det vara. Pa mandag ska jag provjobba pa ett annat stalle, en liknade sandwichbar men mycket mindre. Ar dock osaker pa om jag far jobbet for chefen dar ville ha nagon som skulle ska stanna langre i Melbourne, garna i mer an ett ar.

Gatt en svang pa stan idag ocksa, hittar ofta nagon rolig ny butik. Det ar alltid kul med stallen som inte finns hemma i Sverige. Origen var jag till idag som ligger pa Collin Place. En fargstark butik som saljer klader, vaskor, inredningsprylar, smycken m.m. Allt som saljs dar tillverkas i Guatemala.
www.origenimports.com.au

Trevlig Helg!

23 Februari - Botaniska Tradgarden

Liksom i Sydney har aven Melbourne en botanisk tradgard. Jag tycker det ar en otrolig tillgang i storre stader. Det ar som att komma in i en annan varld fran stressen pa gatorna. Mitt i stadskarnan finns dessa enorma parker dar man kan strosa omkring i eller ta en picknick. Sofie och jag tog med oss en filt och lag i timmar vid en damm i solen. Harligt!




Pioneer Women's Garden


Hittade en stor gron... kotte?


Svart svan





22 Februari

Sitter nere pa Biblioteket i stan. Rene har dator som vi kan anvanda, men det ar en Apel och jag ar sa ovan med det. Mycket behagligare vader idag och bara 19 grader varmt. Snart ska jag ut pa jobbjakt igen, en restaurang jag var och fragade om jobb igar ville att jag skulle komma tillbaka idag. Ska mota upp Sofie senare. Annars inget nytt som hant idag...  


Flinder Street Station (till hoger) och en del av Federations Square (till vanster)
Centrala Melbourne


En av manga fina blommor...


Toorak, Melbourne

Till lya i Richmond

Nu var det ett tag sen jag skrev, anledningen ar att det inte hant sa mycket de senaste dagarna. I fredags (19/1) flyttade jag och Sofie till Richmond som ligger i ostra Melbourne. Vi hyr ett rum i lagenhet/radhus av en kille som heter Rene. Omradet ar mysigt och man kan ga in till stan pa cirka 20 minuter. Det finns en "gagata" har i Richmond fullt med affarer och mycket outlet butiker. Gissa min lycka igar nar jag hittade en Body Shop outlet! Lagenheten ar helt okej, mycket renare an vad det var hos Sam men vi kanner oss inte riktigt hemma annu. Vi sover pa Renes soffkuddar, men maste kopa luftgummimadrasser imorgon. De senaste dagarna har varit tokvarma och rummet vi har ar sa varmt dygnet runt. Jag kollade pa vadret i Sverige idag och det kanns helt sjuk att det ar sa mycket sno och kallt dar hemma. Har ar det raka motsatsen... sol, sol, sol, varme, torka. Igar madde bade Sofie och jag sa daligt pga av varmen. Vi gick och la oss i en park i skuggan och gick inte dar i fran forens det blivit morkt ute. Det gick inte att vara innomhus.

Jag har varit pa stan de senaste dagarna och lamnat ut mitt CV. Kanns som det inte finns ett enda stalle i Melbourne som inte har mitt CV nu :P Det ar svarare an vad jag trodde att fa ett jobb. Manga vill inte anstalla nagon med ett working holiday visa som jag har eftersom dom vill att man stannar langre, garna i 1-2 ar. Hoppas nagon hor av sig nasta vecka. Jag var pa intervju pa ett stadjobb i torsdags, fick nagra arbetsdagar i slutet av mars av dom. Det ar battre an ingenting, ska aven traffa en svensk familj nasta vecka for jag kanske ska borja sitta barnvakt till deras son pa 1 ar. Sofie har fatt jobb pa en marknad dar hon saljer notter och torkad frukt, hon tog med sig en massa hem idag som vi har kalasat pa under kvallen.

En rundvandring i huset....


Sofies och mitt rum


Sofie i vardagsrummet


Koket


Badrum


Utanfor huset pa Goodwood Street

St Kilda Festival

I lordags (13/2) traffade jag Sofie, vi firade 1 manad i Australien och tog varsin white chocolate pa Starbucks. Tiden har gatt valdigt fort samtidigt som det kanns som jag varit har mycket langre an en manad. Jag tycker detta ar svinkul och ser fram emot vad som ska handa har nast.

Igar (14/2) var det stor festival i St Kilda, soderfororten till Melbourne, jag akte dit och traffade Abbey. Det var fullt med folk overallt, stekande solsken, upptradanden, konserter och marknader. Jag tog en lunch pa McDonalds men det var sa mycket med folk inne pa restaurangen sa jag fick satta mig pa parkeringen och ata. Abbey ringde mig nar jag satt dar (vi hade tappat bort varandra) och av allt oljud i bakgrunden fick jag vrala i telefonen sa hon kunde hora: "I'm eating... at the parking area!!!". Haha. Pa marknaden fanns det mycket fint som jag hade velat kopa med mig hem. Pa ett stalle hade dom atervunnit tandkramstuber och gjort olika nesesarer och pennfodral av. Det fanns aven korgar gjorda av gammalt tidningspapper. Sant gillar jag! Fanns aven fina klanningar, inredningsaker och smycken, mycket som folk gjort sjalva. Gillar jag annu mer! Vi orkade 7 timmar pa festivalen, sen tog jag sparvagnen hem. Ska lagga upp bilder fran festivalen vid ett senare tillfalle!



Idag har Sofie och jag letat lagenhet, det finns ganska mycket att valja pa men svart att fa nagot centralt for en inte allt for dyr peng.
Vi ska titta pa nagra lyor imorgon, hoppas nagon ar bra!

Mer foton fran St. Kilda...


En del av festivalomradet


Marknadsforsaljning


Affaromradet


Myller av folk


Stranden


Mer Melbourne...

Idag har jag varit 4 dagar i Melbourne och borjar hitta mer och mer i staden. Jag borjar forsta vad dom menar med att vadret kan skifta har... idag har det varit stralande sol och jattevarmt men nar jag kom ner till city, pa vag till Biblioteket dar jag nu sitter borjade det osregna, bixtra och aska. Sokte skydd under ett tak och satt sedan sakert 45 minuter inne pa McDonalds tills det slutat regna.

Igar var Jackie och jag till statsdelen St. Kilda, det ar en forort till Melbourne och har bor de flesta backpackers. Det ar en lugn och avslappnad atmosfar dar, fullt med restauranger och barer och det kanns inte lika stressig som city. St. Kilda ligger vid vattnet och lockar till langa strandpromenader. Har finns aven nojesfaltet Luna Park, men det var stangt igar. Pa sondag anordnar stallet en stor festival och jag funderar pa att aka dit da. Idag flyttade Abbey till St. Kilda och Jackie flyger till Cairns imorgon, trakigt med avsked for det har varit toppen att umgas med dom. Jag har fatt bekraftelse pa ett jobb som jag sokt och ska pa information nasta onsdag, hoppas verkligen fa det!


G'day Melbourne!

Japp, da ar jag framme i nasta stad. Resan hit var sa bra, den oversteg alla mina forvantningar. Jag ar nu i Australiens nast storsta stad och i en ny stat, namligen Victoria. Vi var 8 stycken pa bussen hit och under dessa dagar tillsammans blev vi som en liten familj. Resan mellan Sydney och Melbourne inkluderade tre dagar och tva natter. Forsta stoppet (lordag 6/2) var huvudstaden Canberra, dar fick vi en guidad tur pa Parlamentet, det kan lata trakigt men det var valdigt intressant! Inne i parlamentet var det mesta byggt i marmor, allt sag ganska stelt och sterilt ut annars. Jag hade velat lyssna pa en debatt mellan politikerna (tyvarr halls inga sanna pa lordagar da vi var dar...) for det sags att dom lever rovare och skriker at varandra nar dom debatterar. I Canberra var det ocksa en festival dar man kunde smaka alla europeiska landers olika traditionella matratter. Forsta overnattningen var i en liten by som heter Thredbo, en kand skidort i Australien vintertid. Har finns landets hogsta berg Mount Kosciuszko som vi besteg pa sondagen (forsta biten akte vi lift upp annars hade det tagit for lang tid). Det var sa vacker natur langs vagen upp och val pa toppen var vi i hojd med molnen! Pa vagen mellan New South Wales och Victoria akte vi bland berg och skogar och nedanfor ligger Snowy River. Alla var sa trotta efter denna dag och vi overnattade i Lake Entrance, en fiskeby vid 90 mile beach. Mandagen, resans sista dag akte vi genom smastader som Bairnsdale och Sale. Vidare till en Nationalpark som heter Wilsons Promontory och ligger lags kusten i Gibbsland, dar sag vi bland annat vilda kangurur och en av de giftigaste spindlarna har. Dom som ville fick en rundtur i nationalparken, det var valdigt vackert aven har och nar vi kom fram badade vi i soder havet (tror jag det var... inte saker). Har var havet turkost och sanden vit, fullt med snackor och en sjostjarna pa stranden. Underbar plats!

Vi kom fram igar kvall och nu bor jag pa YHA Hostel med tva av tjejerna fran bussen, en hollandsk och en brittisk. Vi har kul ihop och har sett lite av staden idag (den ar stor och jag kanner mig helt lost) och ikvall ska vi till en Comedy Club som serverar gratis vin och ost. Gratis ar gott! Speciellt nar man ar backpacker :)

Under de sista tva natterna pa mitt hostel i Sydney blev jag biten av begbugs (sma baggar som bor i madrassen i sangen... snuskigt varre!). Sa nu ser det ut som jag har fatt roda hund for andra gangen + att det kliar nat otroligt! Men det ar vanligt har och det ska ga over snart hoppas jag.

Kram & tankar till Er alla!


 
Mount Kosciuszko

 
Vy fran Mount Kosciuszko

 
Abbey, jag, Jackie & Christa pa 90 Mile Beach vid Lake Entrance


Vagskylt fran Wilsons Promontory


Promenad i Wilsons Promontory


Wilsons Promontory dar vi badade


1- 4 Februari - Surf Camp

Igar kom jag hem fran Surf Camp. Jag har varit i en liten by som heter Gerroa, 3 h bussresa fran Sydney. Det ar en pittoresk liten stad med 500 invanare som bor uppe pa ett berg, nedanfor ligger "7 miles beach", en lang strand dar surfningen haller igang.



Varje dag hade vi 2 lektioner (morgon och eftermiddag) da vi surfade 2 timmar, resten av tiden agnades at teori, ledighet och mat. Vi bodde pa ett campingomrade och jag delade rum med 3 andra tjejer. Det var folk fran alla delar av varlden vilket gjorde det extra kul och bra att trana engelskan ocksa. Forsta dagen fick vi grunderna i surfning, fick lara oss hur man "paddlar" och hur man kommer upp pa bradan. Gissa vem som stod upp pa forsta lektionen? ;) Det var en harlig kansla att kunna sta och aka in mot land. Jag gjorde ett antal "nosedives" och fick en och annan kallsup ocksa! Det ar jobbigt att surfa, man blir helt slut efter bara nagra minuter om vagorna ar stora. Just darfor var det sa bra att vi hade sa mycket fritid och blev serverade frukost, lunch och middag. En av vara ledare menade att "som surfare gor man 3 saker, det ar att surfa, ata och sova". Pa kvallarna spelade vi kort, festade en kvall och tog det lugnt. Det var som semester, jag lag ofta i en hangmatta och laste. Jag tycker det var toppen att surfa och vill garna prova det snart igen, sen ar det kul att ha fatt lara sig det i Australien dar det ar en sa pass stor sport.

Igar eftermiddag akte vi tillbaka till Sydney och kvallen avslutades med fest, pizza och ol pa "Scubar", rolig kvall!

Imorgon borjar jag antligen min resa runt om i Australien. Forsta stoppet blir i Canberra sen kommer jag till Melbourne pa tisdag dar jag hoppas jobba lite. Jag vet inte hur mycket tillgang till dator jag kommer att fa framover, men ska forsoka uppdatera har sa mycket jag kan.












31 Januari - Bondi Beach

Antligen fick jag komma till Bondi! Sydneys kanske mest beromda strand. Efter frukost packade Kajsa och jag vara ryggsackar och hoppade pa bussen, val framme var det redan mycket folk pa stranden. Vagorna var stora och strommarna starka, men inte som pa Coogee, nu vagade vi faktiskt bada! Harligt att antligen fa bada, vattnet ar sa varmt sa man kan vara i hur lange som helst. Vi lag pa stranden hela dagen, det var sa skont... dessvarre brande vi oss rejalt i solen. Solkram nummer 30 verkar alltsa inte racka under sanna har varma dagar.







30 Januari - The Rocks Market

Under helgerna ar det manga marknader i Sydney. Jag och Kajsa var pa en av dom som ligger vid The Rocks och marknaden kallas ocksa darefter. Har fanns mat, klader, smycken, godis, prydnadssaker, hantverk m.m. Denna marknad haller an hogre standard an den pa Paddy's Market tycker jag, sakerna kandes mer utvalda och unika. Det var mycket jag hade velat kopa till mig, men aven till familj och vanner. Men planboken och platsbristen i vaskan satter stopp for det. Efterat tog vi en lunch i parken vid Harbour Bridge och kvallen agnades at film pa YHA.




RSS 2.0